Rini van Solingen is hoogleraar en CTO bij Prowareness, waar hij klanten helpt bij het snel en wendbaar maken van hun organisatie. Onlangs sprak hij op de Ronde Tafel Sessie, georganiseerd door REP Recruitment en Rademaker.
Waarom is een strategie cruciaal voor bedrijven in de maakindustrie?
Strategie is altijd van belang voor bedrijven. Daarmee maken ze vandaag de keuzes voor morgen. Bovendien waarborgt het hun toekomstige relevantie en investeringen.
Welke verandering zie jij ten opzichte van 10 jaar geleden op het gebied van strategie-executie?
Vroeger was er voldoende tijd om strategieën geleidelijk te implementeren, maar tegenwoordig is dat anders vanwege digitalisatie en de snelheid van de wereld om ons heen. De tijd die voorheen beschikbaar was, is nu beperkter geworden. We zien een trend waarbij bedrijven steeds meer overschakelen naar kortere cycli, zoals kwartaal- of zelfs maandelijkse strategieplanning. Daarom is het niet praktisch om een jaar lang na te denken over een strategie voordat deze wordt geïntroduceerd binnen een organisatie. Het is van belang om prioriteiten te stellen: wat moet er als eerste worden aangepakt en wat kan nog even wachten? Het uitproberen van ideeën en experimenteren gaan hierbij hand in hand, om snelheid en flexibiliteit te waarborgen.
'Je moet verliefd worden op het probleem in plaats van op de oplossing.'
Hoe kun je wel een goede strategie executeren?
Het is essentieel om de focus te leggen op de eindklant. Hoe dichter je op het vuur zit, des te beter je hun behoeften begrijpt. Dit stelt je in staat om de meest effectieve strategie te bepalen door te kijken naar de waarde die je kunt bieden. Het is daarbij wel belangrijk om te erkennen dat je niet altijd kunt voldoen aan alle verzoeken van de klant. Als leverancier van de dienst of het eindproduct beschik jij over expertise en kennis die de eindklant mogelijk niet heeft. Daarom moet je je richten op het identificeren en begrijpen van het probleem, in plaats van direct naar een oplossing te zoeken. Je moet verliefd worden op het probleem in plaats van op de oplossing.
Wat is daar een voorbeeld van?
Een voorbeeld van dicht op het vuur zitten zijn de mogelijkheden rond Artificial Intelligence (AI), zoals de toepassing chat GPT. Veel bedrijven maken gebruik van chatbots op hun websites, maar deze bots bereiken vaak niet het niveau van chat GPT. Als je niet binnen drie maanden het niveau van chat GPT bereikt in jouw chatbot, loop je het risico klanten te verliezen. In dit geval richt je je dus op het 'probleem' van de eindklant, namelijk de gebruiker: hij verwacht een goede en effectieve interactie met de chatbot. Daarom is het noodzakelijk om snel te experimenteren wat wel en niet werkt door snelle strategie-executie.
Welke valkuil zie je vaak bij bedrijven?
De valkuil die we vaak waarnemen is als er een strategie is vastgesteld en er consensus is bereikt, de betrokkenen er te veel vertrouwen in krijgen. Men gaat ervan uit dat de strategie juist is en de waarheid bevat, zelfs zonder daadwerkelijk bewijs. Dit is problematisch omdat overeenstemming binnen een groep niet automatisch betekent dat de strategie effectief is. Het is belangrijk om te onderstrepen dat het vinden en presenteren van bewijs een cruciaal onderdeel is van een solide strategie.