Vanaf 1 november is Willy Busser werkzaam bij Eurosort. Het bedrijf ontwerpt en produceert hoogvolume sorteersystemen voor diverse toepassingen. Busser is bij het bedrijf aan de slag als interimmer. Hoe waren zijn eerste weken?

‘De afgelopen weken waren erg intens, wat eigenlijk altijd het geval is bij een interim-klus. Je wilt veel informatie inwinnen. Dat doe ik bijvoorbeeld in de vorm van interviews met stakeholders. Ik ga op zoek naar informatie over de zakelijke kant, zoals de processen, inkoop- en verkoopvoorwaarden. Tegelijkertijd wil ik ook weten wat de ambities van de medewerkers zijn en waar men tegenaan loopt. Na ongeveer een maand breng ik al een eerste advies aan de directie uit hoe de inkoopfunctie en de afdeling Procurement naar het gewenste niveau gebracht kan worden.

Voor mij zijn er veel voordelen aan het werken als interimmer. Je invloed is bijvoorbeeld doorgaans groter, met name als het gaat om het doorvoeren van verandering. Daarnaast wordt je advies eerder aangenomen: er wordt eerder geluisterd. Wij komen van buiten, zijn ‘vreemden’ voor de organisatie, maar wijzen wel meteen het kernprobleem aan en geven aan wat en hoe er iets moet veranderen. De begeleiding vanuit een interimmer zorgt ervoor dat er meer mensen meedoen, alleen al vanuit het principe ‘vreemde ogen dwingen’.

Een tip die ik zou willen meegeven aan collega-interimmers: ‘Wees jezelf. Wees richting mensen respectvol, openhartig en oprecht. Zorg dat er altijd focus is op continue verbeteren.’'